İbrani Tarihi ve Medeniyeti

 İbraniler, Sami/Semitik ırkındandır. Sümerler'in dağılmasından sonra Fırat Irmağı ile Sina Çölü arasında kalan topraklara yerleşmişlerdir. Şiddetli savaşlardan sonra Fenikeliler ile karışmışlar ve kaynaşmışlardır.

Peygamber-Kral anlayışına sahip bir yönetim şekli vardır.
 
İbraniler, Hz. Davud zamanında Filistin'de en güçlü devletlerden biri haline gelmişlerdir. Hz. Davud (kral) Kudüs kentini kurmuştur.
 
Hz. Süleyman Akdeniz, Mısır ve Arabistan ile olan ticaretlerini geliştirmiştir. Kudüs şehrinde Süleyman Tapınağı olarak bilinen tapınağı yaptırmıştır. Bu sebeple Kudüs, İbraniler için dini bir merkez haline gelmiştir. 
 
Hz. Süleyman'ın vefatından sonra devlet, İsrail ve Yahudi olarak ikiye bölünmüştür. İsrail Devleti'ne Asurlular, Yahudi Devleti'ne ise Babilliler son vermiştir. Bundan sonra Pers, Makedonya ve Roma egemenliğinde yaşayan Yahudiler, Hz. İsa'nın Hristiyanlığı yaymak istemesi ile din kavgalarına tutuşmuşlardır. Yahudiler, M.S. 1. yüzyılda çıkardıkları bu isyan sonucu Romalılar tarafından dünyanın dört tarafına sürülmüşlerdir. 
Yahudiler, ancak 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Birleşmiş Milletler kararıyla Filistin'e gelerek, Filistin topraklarında bağımsız bir İsrail Devleti'ni kurabilmişlerdir. 

İbranilerin merkezi Kudüs'tür. Kudüs'te ilahi dinlere ait mabetler bulunduğu için Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar tarafından kutsal sayılmıştır. İbranilerden günümüze kalan en önemli yapı "Süleyman Mabedi"dir. 

Tarihte ilk defa tek tanrılı bir dine inanan İbraniler'dir. Dinleri Musevilik kitapları Tevrat ve peygamberleri Hz. Musa'dır. Tanrı Yehova'nın dinleri olan Musevilik dinini sadece kendi kavimlerine gönderdiğini kabul ederek diğer toplumlarda yayılmasını engellemişlerdir. Bu durum, Musevilik'in evrensel bir din olmasını engellediği gibi dünyanın değişik yerlerine dağılan Yahudilerin milli benliklerini korumalarını ve varlıklarını sürdürmelerini de sağlamıştır. Bu durum aynı zamanda 14 Mayıs 1948'de siyasal birliklerini yeniden sağlamalarına ve yeniden bir devlet oluşturmalarına da olanak sağlamıştır.




Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. İbrani tarihi hep kafamı karıştırıyor nedense...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Gerçekten çok karmaşık. Sadece tarihleri değil günümüz durumu da tarihleriyle paralellik gösteriyor. İsrail devleti Arz-ı Mevud politikası güderken buna karşı olan Yahudiler de bulunuyor. Hatta facebook da bir grupları dahi var

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Merhabalar Selimhan Kalkan!

      Hayırlı Bayramlar...

      Bayram mesajınızı buraya yazmanız çok manidar olmuş.

      Allah'ın laneti zalimlerin üzerine olsun...

      Sil

Görüş ve düşünceleriniz bizim için önemlidir.