TRH-19 Hint Medeniyeti (Giriş) İlkçağ


 

 
Hint Yarımadası birçok nehir ve dağlarla birbirinden ayrılan çok sayıda coğrafi bölgeden oluşur. Bu coğrafi farklılıklar nedeniyle kültürel etkileşim azalmış ve birbirinden farklı birçok dil ve kültürün yaşadığı bir bölge haline gelmiştir. 

Hindistan zengin bir ülke olduğundan sık sık istilalara uğramış ve bu istilalar sonucunda burada Hintli olmayan birçok devlet kurulmuştur. Hindistan'ın toprak zenginliği, iklimin gevşeklik veren sıcaklığı ve az besin ile yaşanabilmesi, Hindistan'a gidenlerin bir iki kuşak içinde savaşma gücünden uzaklaşmalarına neden olmuştur. Bunlara ek olarak Kast Sistemi de siyasi bir birliğin oluşmasında engel teşkil etmiştir. Bundan dolayı ilk zamanlarda kuvvetli olan bir devlet, kısa sürede zayıflamış ve dışarıdan gelen saldırılar karşısında yıkılmıştır. Ayrı ayrı zamanlarda gelen kavimler birbirleriyle kaynaşamadıkları gibi, Hint kültürü de bu geniş ülkede yaşayan insanları bir millet haline getirmeye yetmemiştir. 


Kast Sistemi

Portekizce ve İspanyolcada casta (ırk); Latincede castus (saf soy) anlamına gelen kast, meslekleri babadan oğula geçen ve aynı geleneklere bağlı bulunan gruplar topluluğudur. Hindistan'ı işgal eden Ariler tarafından ilk defa uygulanmaya başlayan bu sistem, Hindistan'da yer alan halkı daha kolay yönetme amacıyla ortaya çıkmıştır.

Her biri kendi içinde gruplara sahip belli başlı 4 ana gruptan oluşan Kast Sistemi'nde;
 
Brahmanlar (Din Adamları): Entelektüel bir tabakadır. Kutsal yazıları (Veda) yorumlayan ve üst tabakaya dahil edilen kişilerdir. Bilginler ve rahipler bu tabakada yer alır.
Kshatriyalar (Soylular ve Askerler): Üst tabakada yer alan bu kişilerin en önemli görevleri ülkeyi korumaktır. Yönetim sistemini korumak, halkın mutluluğunu ve refahını sağlamak için çalışırlar.
Vaişyalar (Köylüler, Tüccarlar)
Sudralar (İşçiler)

Bir de sisteme dahil edilmeyen Paryalar. En pis işlerde çalışan ve kimsenin dokunmadığı ve bu yüzden "dokunulmazlığı" bulunan kesim.
 
Kastlarda, herkes babasının mesleğine girmek zorundadır. Kastlar arasında geçiş yoktur. Aynı kastan olmayanlar evlenemez. Her kastın kendi içinde dayanışması vardır. 

Kast sistemi Hint halkının kaynaşamamasının ve millet haline gelememesinin en önemli nedeni olmuştur.

Din, Sanat ve Bilim

Budizm dini, Hindistan'da doğmuş olup, Gotama Buda adıyla bilinen Sakyamuni (Sakya kabilesi bilgini) olarak bilinen bir Hint soylusunun geliştirmiş olduğu felsefi düşünceden ibarettir. M.Ö. 6. yüzyılda Kast sistemine bir tepki olarak doğan bu felsefî düşünce tarzı zamanla bir din algısına dönüşmüştür. Budizm, doğruluk, saflık, bilgelik ve nefsi ıslah etmekle Nirvana'ya ulaşmayı amaçlayan bir dinî düşüncedir. 


Hindistan'da; Veda, Brahmanizm, Hinduizm, Budizm, Hristiyanlık ve İslâmiyet dinleri yayılmıştır. Hindistan'da Gazneliler tarafından İslâmiyet'in yayılması, Kast sistemini zayıflatmıştır.
 
Hindistan'da Sanskritçe'nin dışında Arapça, Farsça, Türkçe ve Urdu dilleri etkisini göstermiştir. Ülkede dil birliğinin sağlanamaması ulusal bütünlüğün kurulmasını engellemiştir. 

Hint sanatı bütün alanlarda gelişmiş ve kendine özgü biçimlerle yaşamıştır. Özellikle Budizm'in yayılmasıyla sanatla uğraşanlar artmıştır. Zengin olan ülkede üst kast gruplarının büyük ve güzel tapınaklar, saraylar yaptırmaları mimariyi geliştirmiştir.

Hintlilerin insanlığa asıl hizmetleri bilim alanında olmuştur. Hindistan'da astronomi, matematik, cebir, tıp gelişmiş; bugünkü onlu hesap sistemi ve rakamları Hintli bilginler ortaya çıkarmıştır. Hindistan'da kullanılan "0 (sıfır)" İslam alimi Harezmi tarafından yeniden tanımlanmış ve bütün dünyanın bu tanımlama üzerinden sıfırı kabul ettikleri bilinmektedir.

 
İlkçağ Hint uygarlığının başlıca geçim kaynağı tarım olmuştur.















Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. İlginç ve bilgilendirici incelemeler. Hindistan'ın farklı tarihini tanıttığınız için teşekkür ederiz. Endonezya selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Selamlar...

      Sil
  2. Kast sistemi, farklı evrimler geçirerek günümüzde ve bölmek, parçalamak için ülkemizde uygulanmaya çalışan modernitenin mide bulandırıcı tarafı... Maalesef.

    YanıtlaSil

Görüş ve düşünceleriniz bizim için önemlidir.