John Steinbeck

Babası Prusya göçmeni, annesi İrlanda göçmeni ırgat bir ailenin çocuğu olan John Steinbeck, 27 Şubat 1902'de Kaliforniya'nın Salinas kasabasında doğdu. Çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca yaz tatillerini civar çiftliklerde çalışarak geçirdi.

Henüz 14 yaşındayken yazar olmayı aklına koyan Steinbeck, eserlerinin çoğuna mekan olarak Salinas vadisindeki bu çiftliklerde kırsal kesimdeki zorlu hayat şartlarına ilişkin ilk izleminlerini edindi. 1919 yılında Stanford Üniversitesi'ne girdiyse de altı yıl süren üniversite öğrenimi boyunca sadece yazarlık kariyerinde kendisine yararlı olacağını düşündüğü derslere katıldı. Yine aynı dönemde hem okul masraflarını karşılamak hem de hayat deneyimlerini geliştirmek amacıyla tezgahtarlık, ırgatlık, duvarcılık, marangozluk, laborantlık gibi pek çok işte çalıştı. 1925 yılında okulu bıraktı, yazar olarak kendini kabul ettirmek umuduyla New York'a gitti. Ne var ki pek kısa süren bir gazetecilik deneyimi dışında, yazılarını yayınlatmayı başaramadı.



1926'da Kaliforniya'ya döndü. Bunu izleyen iki yıl boyunca Lake Tahoe'da bir sayfiye evinin bekçiliğini yaptı. Yılın sekiz ayı karlar altında kalan bu ıssız yerde ilk eserlerini kaleme aldı. Ünlü korsan Henry Morgan'ın hayatını anlattığı ve 1929'da basılan ilk romanı "Altın Kupa" (The Cup of Gold) edebiyat çevrelerinde fazla ilgi görmedi. Bunu izleyen "Cennet Çayırları" (1932) (The Pastures of Heaven) ve "Bilinmeyen Bir Tanrı'ya" (1933) (To a God Unknown) adlı eserleri de eleştirmenlerin ilgisini çekmeyi başaramadı. Nihayet 1935 yılında yayınlanan ve Kaliforniya'da küçük bir balıkçı limanında yaşayan paisanos'ları anlatan hikâyelerini bir araya getiren "Yukarı Mahalle" (Tortilla Flat), Steinbeck'in yazarlık kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Böylece hem edebiyat eleştirmenlerince gelecek vaat eden büyük bir yetenek olarak kabul edilmiş hem de yaşamı boyunca çektiği maddi sıkıntıları sona ermiş oluyordu. Yukarı Mahalle'yi, Kaliforniya'da yaşam mücadelesi veren işçi sınıfını konu alan, her biri birer şaheser olarak kabul gören "Bitmeyen Kavga" (1936) (In Dubious Battle), "Fareler ve İnsanlar" (1937) (Of Mice and Men) izledi. Bunlardan sonra iki hikâye kitabı çıkardı: "Al Midilli" (1937) (The Red Poney) ve "Uzun Vâdi" (1938) (The Long Valley). 1940'ta Pulitzer ödülü kazanan "Gazap Üzümleri" (1940) (The Grapes of Wrath) büyük bir okur çoğunluğu tarafından Steinbeck'in şaheseri olarak görülür. Diğer belli başlı eserleri arasında "Ay Battı" (The Moon is Down-1942), "Sardalye Sokağı" (Cannery Row-1944), "İnci" (The Pearl-1947), "Aşk Otobüsü" (The Wayward Bus-1947), "Alev" (Burning Bright-1950), "Cennetin Doğusu" (East of Eden-1952), "Tatlı Perşembe" (Sweet Thursday-1954), "Pippin 4'ün Kısa Süren Saltanatı", "Macera Yolcuları", "Mutsuzluğumuzun Kışı" sayılabilir.

1962 yılında Nobel Edebiyat Ödülü alan Steinbeck, 20 Aralık 1968'de öldü.

Yorum Gönder

0 Yorumlar