İnsanlar Neden Çilli Olur?

Hep merak etmişimdir. Neden bazı insanlarda çil varken bazıları süt gibi bembeyaz oluyor diye. Farklı ırklar ve kültürler üzerine sürdürdüğüm bir çalışmamda, bu çil meselesine yanıt veren bir kaynakla karşılaştım.

İnsanların bazılarının çilli olmasını açıklayabilmek için öncelikle deriye renk veren madde olan ve farklı ırklarda farklı seviyelerde bulunan maddenin esasını öğrenmeliyiz. Söz konusu madde "Melanin"dir. Deride bulunma miktarına göre deriye farklı renkler veren melanin bu konuda önemli rol oynar.

Renk değiştirebilme özelliği bulunan canlılardaki (kertenkele, bazı balık ve ahtapot türleri gibi) bu kazanım da melanin sayesinde gerçekleşmektedir. Melanin, canlılara sadece renk vermekle kalmayıp, uzun süre güneş ışığına maruz kalma durumlarında, güneş ışığının zararlı etkilerinden korumaktadır.

Melanin, epidermis'in (üst deri) en alt tabakasında yer alan "melanosit" adı verilen özel hücreler tarafından üretilir.

Buraya kadar deriye renk veren hücrelerin/maddelerin/şeylerin ne olduğu üzerinde bilgi sahibi olduktan sonra aslı sorumuz olan "İnsanlar Neden Çilli Olur?" sorusunun yanıtını vermeye geldi.



Deri üzerindeki çil meselesi aslında melanin üreten melanositlerin belirli bir kısım veya noktalarda yoğunlaşması sonucu ortaya çıkmaktadır.

"Peki bu çiller neden kahverengi oluyor?" sorusunu soruyorsanız, buna sebep olan etken de melanin pigmentlerinin sarımsı kahverengi bir renge sahip olmasından ileri gelmektedir.



"Çiller peki neden kimi insanda yoğun bir halde bulunurken, kimisinde tek tük bulunuyor?"

Bu soru biraz soyaçekim meselesini de ortaya koymaktadır. Bunun yanısıra güneşe fazla maruz kalma durumlarında çillerin koyulaşması başgöstermektedir. Bu durumda güneş ışınlarının bir yandan deride melanin oluşumuna hız kazandırmasıda dikkate alınmalıdır.

Güneş ışınlarının yoğun alındığı tropik bölgeler ve Afrika gibi ekvatora yakın kıtalarda deri rengi yukarıdaki açıklamalara bağlı olarak koyulaşacaktır.

Gelelim çağımızın modası "bronzlaşma" meselesine. Kremler, Solaryum Cihazları, Kahveli Limonlu Bronzlaşma Yöntemleri gibi daha birçok yöntemle bronzlaşma merakı içinde olanların dertlerini de şimdi anlıyor gibiyim :)

Ha bu arada "Bronz" kelimesi de sözlükte;

"Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımı. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi."

diye geçiyor. Ek bir bilgi olarak sunmak istedim....

Demek ki bronzlaşmak isteyen güzellik anlayışından değil de tunç gibi bir deri istedikleri için bu ahmetlere katlanıyorlarmış :) 

Yaz geliyor. Bronzlaşmak için nereye gideceğinizi seçtiniz mi?

Bu yazının bir devamı olacaksa da "Amerika'nın bir zamanlar uyguladığı Irkçılık olabilir.





İyi Günler! #EvdeKal #SağlıklıKal #Stayhome #Besafe


Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Melanin maddesini daha önce de duymuştum sanki. Çilli insanlar eskiden daha çok vardı sanki, ne dersiniz bu konuda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden tarla ve bahçe işlerinde çalışan veya direkt güneş ışığına maruz kalacak şekilde çalışan insanların daha çok olmasından kaynaklanıyor olabilir, eskiye nazaran şimdi daha az çilli insan olması. Bir de tedavi edilebilmesi mümkün olduğu için de günümüzde bu sayı daha az olabilir. Lazer tedavisi mevcut artık... Kryoterapi gibi bir tedavisi de varmış.

      Sil
  2. Aslın hep merak ettiğim ama nedense hiç araştırmadığım bir konu. Filmlerde ve ya çevremde birisini gördüğümde aklıma takılırdı. Demek ki ögrenmek bugüne nasipmiş. Emeğine sağlık. Şahsen ben aydınlandım. Konuyu güzel anlatmışsın. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim, Meczup Yazar!

      Sizinle aynı durumdaydım, ben de. Hep merak eder ama araştırma yapma imkânın türlü sebeplerden dolayı sekteye uğrardı. Benim de bu bilgiye ulaşmam bir rastgelişten ibaret :)

      Sil
  3. Az da olsa çil seven ya da çilli insanı daha çekici bulanlara rastladım. Güzel bilgilerdi. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim Yıldız!
      Ne diyelim? Zevkler tartışılmaz. :)

      Sil

Görüş ve düşünceleriniz bizim için önemlidir.