TRH-30 İSKİTLER (SAKALAR)

Tarihi kaynaklara göre, Türk tarihinin ilk temel taşını oluşturan topluluk İskitler'dir. İskitler'in kökeni ile ilgili, toplumsal yapılanmaya dayandırılarak İskitlerin İranî bir halk olduğu yönünde tartışmalar mevcut iken bazı araştırmacılara göre konuşulan dil üzerinden yapılan araştırmalara göre Doğu İranî bir halk olduğu yönündedir.

Farsça kaynaklarda Saka, Çin kaynaklarında Sai, antik Yunan kaynaklarında ise Skythai olarak isimlendirilmişlerdir.

Esik Kurganı'nda bulunmuş olan üzerinde runik harfler bulunan gümüş çanak ve "Altın Elbiseli Adam" olarak tabir edilen zırh üzerinde yapılan bazı araştırmalar, İskitlerin Türk olduğu yönündedir. 

 

Altın Elbiseli Adam     Kaynak: http://kazmuseum.kz/

 

M.Ö. 7. / 8. yüzyılda Hazar Denizi ile Tanrı Dağları civarında yaşadıkları bilinen İskitler, bu tarihlerden başlayıp M.S. 3. yüzyıla kadar Ural Dağları'ndan Tuna'ya kadar olan topraklarda hüküm sürmüşler; Kafkas Dağları'ndan Hindistan sınırlarına kadar bütün İran'ı işgal etmişlerdir. 

Orta Asya kökenli olan İskitler, Yunan kolonileri ile ticari ilişkiler kurmuşlardır. 

İranlı halklarla yaptıkları savaşlar, Alp Er Tunga Destanı'na ve Şehname'ye konu olmuştur.

İskitler tarafından kurulan imparatorlukta yönetici kısım Türklerden oluşurken, yönetimleri altındaki halkların büyük çoğunluğunu İranî halklar oluşturmaktaydı.

İmparatorluk, kavimler federasyonu şeklinde örgütlenmiştir.

M.S. 3. yüzyılın başlarında eski güçlerini kaybeden İskitler giderek zayıflamışlar, bir kısmı Hunlar ve diğer kavimlerin arasında kaybolurken bir kısmı da Moğol dönemine kadar varlıklarını korumuşlardır. Bugün daha çok Yakutistan olarak bildiğimiz Saha Cumhuriyeti, İskitlerin torunlarıdır. 

 




Yorum Gönder

0 Yorumlar